Haarverlies herkennen en op tijd handelen, maar hoe ?

Veel mensen, vooral mannen, lijden aan kaalheid. Soms al vanaf heel jong. Het mechanisme van haaruitval kan namelijk al optreden bij jonge volwassenen, soms zelfs nog vroeger. Hoe kunnen de eerste tekenen van bijvoorbeeld erfelijke kaalheid worden opgespoord en welke esthetische oplossingen worden er in Kortrijk aangeboden ? Antwoord in dit artikel.

Androgene alopecia: de eerste symptomen

Haaruitval bij androgene alopecia of erfelijke kaalheid is geen spectaculair verschijnsel. Het gebeurt progressief. Deze vorm van kaal worden wordt veroorzaakt door een hormonale verandering die geprogrammeerd staat in je genen.

 • Mannen kunnen kaal worden vanaf de leeftijd van 25 jaar, alhoewel het meestal iets later gebeurt maar soms ook vroeger ;
 • Bij vrouwen is kaalheid zeldzamer en komt het later voor (vanaf veertig jaar). Vaak is het dan gekoppeld aan stress, zwangerschap of een auto-immuunziekte.

Toch kan iedereen een periode meemaken met meer haarverlies dan normaal, zonder dat dit betekent dat je ook echt kaal aan het worden bent. Bij welke symptomen moet je je wel vragen stellen? Er zijn er een paar, en ze zijn variabel van persoon tot persoon :

 • De haargrens schuift op met inwaartse golven, eerst aan de slapen, later ook op het voorhoofd ;
 • Het haar wordt dunner en verliest aan volume, vooral bovenop. Hierdoor begint de hoofdhuid langzaam door te schijnen en zichtbaar te worden. Je haar zit niet meer goed, en in de zomer voel je dat je kruin verbrandt in de zon ;
 • Het bovenste deel van de schedel wordt meestal pas later kaal. Dit wordt tonsuur genoemd.

Anticipeer op een totale kaalheid : de oplossingen

Er bestaan verschillende remedies om de onomkeerbare effecten van een beginnende androgene alopecia te verminderen en/of te verdoezelen. De één is al invasiever dan de ander:

 • Speciale shampoos of haarpoeders op basis van keratine om het haarverlies te verminderen ;
 • Een speciaal dieet om de haarfollikels te versterken ;
 • Bepaalde medicatie ;
 • Een haartransplantatie ;
 • Het dragen van een haarstukje.

Helaas geeft geen enkele van deze methoden echt voldoening. Je ondervindt er vooral veel ongemakken van. Deze remedies zorgen eerder voor een beperking in je (sport)activiteiten, bijwerkingen, littekens, kans op afstoting, een dagelijkse verzorging en geven zeker niet het gevoel dat de kaalheid onopgemerkt zal blijven voor anderen.

Vooral snel grijpen naar een haartransplantatie is een grote strategische fout. Androgene alopecia is een evoluerende kaalheid, en door in een vroeg stadium van deze kaalheid reeds te kiezen voor een haartransplantatie is zeker niet aangepast. Er zullen telkens nieuwe kale zones ontstaan waarbij men zich de vraag gaat moeten stellen hoeveel transplantaties er dan nodig zullen zijn.

Kiezen voor Tricopigmentatie : een aangepaste en dynamische behandeling


Een methode die wel heel geschikt is om een evolutieve kaalheid te volgen, is Tricopigmentatie. Deze esthetische camouflagemethode is geïnspireerd op permanente make-up door dermopigmentatie. Het bestaat uit het injecteren van biologisch afbreekbare micropigmenten in de dermis van de hoofdhuid, om zo de optische illusie te wekken van een homogeen kapsel. Er worden namelijk haarstoppels gecreëerd, waardoor de blanke hoofdhuid niet langer door de dunne haren heen en op de kale plekken zichtbaar is.

Het verkregen effect is verrassend natuurlijk en uitermate geschikt voor iedere levensstijl. Ook de actieve en sportieve. Deze oplossing is semi-permanent en vereist retouches, die dan weer perfect aangepast kunnen worden aan de evolutie van de kaalheid. Deze originele techniek wordt uitgevoerd in het professionele en erkende tricopigmentatiecentrum in Kortrijk.

Je kunt Tricopigmentatie ook gebruiken als aanvulling op een andere niet-invasieve behandelmethode. De methode heeft tal van voordelen:

 • Pijnloze techniek
 • Direct resultaat
 • Behandeling op maat
 • Natuurlijk resultaat

Wil je meer weten over Tricopigmentatie bij haarverlies ?

Neem contact op met het Tricopigmentatiecentrum van Medico Derm in Kortrijk voor meer informatie, een intake gesprek of een prijsofferte voor een behandeling tegen kaalheid. Wij staan klaar om je verder te helpen.

De beoordelingen van onze klanten

5/5
(7 beoordelingen)

De beoordelingen worden beheerd door E-net Business tools

Ik ben absoluut fan van deze techniek sind... bekijk meer Ik ben absoluut fan van deze techniek sinds mijn retoucheringen. Bedankt zie minder

Jeroen

5/5

Na een consultatie raadde mijn dermatoloog... bekijk meer Na een consultatie raadde mijn dermatoloog me een haartransplantatie aan. Gelukkig heb ik Tricopigmentatie ontdekt en ik ben er heel blij mee zie minder

Karen

5/5

Ik ben in slaap gevallen tijdens het ontkr... bekijk meer Ik ben in slaap gevallen tijdens het ontkrullen van mijn haar en zo is mijn hoofdhuid aan de voorkant van de schedel verbrand. Gelukkig bestaat er tricopigmentatie ;-) zie minder

Marleen

5/5

Ik heb maar weinig vrije tijd, mijn werk n... bekijk meer Ik heb maar weinig vrije tijd, mijn werk neemt alles in beslag. Tricopigmentatie is een efficiënte techniek. Niemand merkt iets, het is verbluffend natuurlijk. zie minder

Steven

5/5